}
Doğanlar Kalesi
Foto Galeri >>

Eski adıyla Doğdular Kalesi, günümüzde Doğanlar Kalesi olarak anılıyor. Yapımı yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanan, insan eliyle yapılmış, bu topraklarda yaşamış insana dair çok önemli izler ve ipuçları barındıran muhteşem bir yer.

Doğanlar kalesi Homerosun İlyada destanında cesaretleriyle övdüğü Paflogonların bu topraklarda yaşadığı döneme ait. Bir kaya tepe içerisinde kayanın oyularak muhtemelen korunma ve gözetleme amacıyla yapılmış tünellerden oluşuyor. Tünellerden birisi (Şu an için bizim girebildiğimiz) giriş noktasından itğibaren bir sağ ve bir sol aşağı yönde, birde otadan yukarıya çıkan yoldan oluşuyor. Sağ ve soldaki tünel maalesef definecilerin tahribatının da etkisiyle dolmuş durumda. Ortadaki tünelse yaklaşık 120 basamakla tepenin vadiye hakim bir noktasında dışarıdan neredeyse ulaşılması imkansız bir noktaya çıkıyor. 

Bu bölgede buna benzer tünel ve geçmiş medeniyetlere dair başka izler olduğuda söyleniyor. Biz de ilk fırsatta bu izlerin peşine düşecek ve ayrıntılı bir çalışma yaparak size daha geniş bilgi vermeye çalışacağız.  

Doğanlar Kalesi Küre ilçemiz sınırları içinde Karadonu Köyü yakınlarında. Kastamonu yönünden gelecekseniz Küre yol ayrımına 250 mt kala sağdan yukarıya doğru İkizciler Köyü - Karadonu Köyü istikametine dönün. İkizciler Köyü´nü geçtikten 1.3 km sonra gelen yol ayrımından, sağdan devam edin. (Dikkat edin, İkizciler Köyü´nden çıktıktan sonra dönüş noktasından önce iki sağ yol ayrımı daha var. Onlara sapmayın) Ana yoldan ayrıldığınız noktadan itibaren 8 km sonra yaya yolu başlangıcına geleceksiniz. Bu noktada uygun bir yerde aracınızı bıraktıktan sonra Kalenin olduğu yere yaya olarak ulaşabilirsiniz. Yaya olarak yürüyeceğiniz yol yaklaşık 2.5 km. Belirgin bir yol olmadığından mümkünse rehberle gitmenizi tavsiye ederiz. 

Karadonu, 37900 Karadonu Köyü/Küre/Kastamonu, Türkiye

Yorum ve Puan Ver

Gönder

© Bu rehberin fikri mülkiyet hakları ve içeriğinde yer alan tüm verilerin telif hakları Kastamonu Tanıtım Ajansı'na aittir. Hiçbir şekilde izinsiz kopyalanamaz.