}
Geleneksel Bıçak Yapım Atölyeleri
Foto Galeri >>

Yüzyıllara uzanan, tavında dövülmüş bir kültür. Çekiç ve ateşle şekillenen, asırlar öncesinden kulaklarımıza çınlayarak yankılanan nağmeleriyle duyabildiğimiz, şahit olabildiğimiz bir öykü.

Bugüne ulaşmasından, varlığından büyük sevinç duyduğum, insana ve millet olarak bize dair, geçmişimizle aramızda bir bağ, bir köprü olan öpülesi usta eller.

Kastamonu, İnebolu, Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi.

Belki de bizim millet olarak bu topraklardaki hikayemizin başlangıcı olan 7-8 asırlık bir mazi.

Köyde hiç kimse bu hikayenin başlangıç zamanını bilemiyor. Tek bildikleri babaları, dedeleri bu işi yapıyorlardı. Babalar, dedeler de, babalarından ve dedelerinden bu işi gördüler.

Bu mahallede 9 tane körük (ocak) varmış bir zamanlar. Nice hayatlar tav bulmuş bu körüklerde, nice hayatlar dövülmüş çekiç ve örs arasında.

Şimdi 3 ocak var halen ısrarla çalışan. Bu ihtiyar kültürün ömrünü olabildiğince uzatma derdinde.

Kazım Özdemir, Mehmet Özdemir ve Mehmet Çelikel, ısrarla ata geleneğini sürdürmeye çalışıyor.

Babalarından, dedelerinden ne gördülerse onu devam ettirme gayretindeler...

Son yıllarda, doğamıza ve doğallığımıza duymaya başladığımız özlem, az da olsa yeniden ilgiyi artırmış bu ata kültürüne.

Şahit olduğum, kor çeliğe inen her darbe aşkla ve özenle buluyor muhatabını. Ve sonunda asırlar öncesine uzanan bir hikaye oluyor, bağ oluyor...

İnebolu, Dibek Köyü, Bıçakçılar Mahallesi'ni, bıçak yapım ocaklarını ve bu kültüre, atalarına vefa ve geleceğe taşıdıkları umutla sahip çıkan usta elleri mutlaka görmeli, ve özenle yüzyıllar ötesinden bu güne tavladıkları demiri dönüştürdükleri geleneksel bıçaklardan almalısınız...

Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, İnebolu Merkeze 18 km. Kastamonu Merkeze ise Devrekani üzerinden 85 km.

NOT: Evrenye Bıçağı 2021 yılında Mahreç İşareti ile Coğrafi Ürün olarak tescillenmiştir.  

Bıçakcı Kazım Özdemir    +90 542 613 73 97

Bıçakcı Mehmet Özdemir +90 542 593 41 65

Bıçakcı Mehmet Çelikel    +90 543 532 73 45

Dibek Köyü Bıçakcılar Mh. İnebolu Kastamonu

Yorum ve Puan Ver

Gönder

© Bu rehberin fikri mülkiyet hakları ve içeriğinde yer alan tüm verilerin telif hakları Kastamonu Tanıtım Ajansı'na aittir. Hiçbir şekilde izinsiz kopyalanamaz.